Simon vydal úplný zákaz vstupu do lesných pozemkov na území Vysokých Tatier

31.07.2005 Poprad

Vysoké Tatry 31. júla (TASR) - Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon dnes po zasadnutí obvodného krízového štábu v meste Vysoké Tatry vydal úplný zákaz vs...
Vysoké Tatry 31. júla (TASR) - Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon dnes po zasadnutí obvodného krízového štábu v meste Vysoké Tatry vydal úplný zákaz vstupu do lesných pozemkov na území Vysokých Tatier.

Odvolanie zákazu súvisí so zvládnutím požiaru, ktorý vypukol v sobotu napoludnie a na území Vysokých Tatier zasiahol 200 hektárov lesa. Podľa ministra pôdohospodárstva môžu zákaz odvolať ešte dnes, prípadne v pondelok. Horská záchranná služba (HZS) zároveň vydala zákaz vstupu na všetky chodníky, aby sa predišlo ďalším ohrozeniam.
\"Treba si uvedomiť, že ohrozením nie je len požiar samotný, ale aj dym a ohrození sú aj ľudia, ktorí pracujú na záchranných prácach. Bol by som rád, keby to každý vo vlastnom záujme rešpektoval a nemuseli sme zasahovať osobitne voči ľuďom, ktorí porušujú tento zákaz, \" zdôraznil minister Simon.
Horúce počasie v ostatných dňoch vytvára zvýšené riziko požiarov aj v iných lokalitách, pričom ešte stále je nevyhnutné plné sústredenie hasičských kapacít v oblasti okolo Tatranskej Polianky.
Situácia na požiarovisku sa neustále mení, avšak je reálny predpoklad, že zákaz pohybu po sprístupnených turistických chodníkoch v krátkom čase odvolajú. Ďalšiu informáciu k situácii vydá ministerstvo pôdohospodárstva v pondelok 1. augusta.
 

Vyberte región

mark